La Torre-ramona, el Rebato i el sector de Can Bosc

La Torre-ramona, el Rebato i el sector de Can Bosc

El poble de la Torre-ramona (138 m d’altitud) és situat sota el castell de Subirats, davant el Molí d’en Bosc. El lloc també és conegut per Subirats de Baix i estigué molt relacionat amb el castell de Subirats, ja que, quan aquest perdé la importància estratègica que tingué en època medieval, els castlans van preferir de viure al pla, en indrets més fàcilment accessibles. Així, el nom del poble és el del casal que presideix el lloc, la torre Ramona (o torre Ramon), que fou construïda, segons el seu escut, per la família Gralla, que senyorejà el castell i el terme al segle XVI. Posteriorment, la torre Ramona passà a diverses mans, com ara la famí- lia Ramona (segle XVIII), la més coneguda. La torre Ramona és una casa palau gòtica, del segle XVI, que conserva de l’antiga fortificació un mur emmerletat. Hom diu que al celler de la casa hi havia l’entrada a una mina que comunicava amb el castell. Al poble de la Torre-ramona hi ha l’església de Sant Joan Sesrovires, parròquia des del 1930, que antigament era sufragània de l’església del castell. D’origen romànic, és un edifici d’una sola nau, sobrealçada, i un absis semicircular, també sobrealçat. La porta és a la façana del nord. Dista 3,5 km de Sant Sadurní. El poble celebra la festa major el primer diumenge de Pasqua Florida.

El poble de la Torre-ramona, junt amb el barri Casablanca i les caseries del Rebato i Can Bosc, forma una entitat de població anomenada Sant Joan, que agrupava 89 h el 2005. La urbanització Casablanca tenia 289 h el 2005.

El Rebato és una barriada situada a la riba dreta de l’Anoia, i el seu nom correspon al de la masia a l’entorn de la qual es formà. Queda al N de l’autopista, de la via del ferrocarril i de la carretera de Gelida.

Al N de l’Anoia, però encara dins el terme de Subirats, que conservà la seva jurisdicció fins a tocar els Espiells (217 m), hi ha els masos de Can Bosc i el Maseter (Maset d’Espiells), el primer dels quals és el documentat de més antic. Al segle XIV s’anomenava Mas Carbons i pertanyia a la capella de Santa Maria de Vilarnau, que és situada en un meandre de l’Anoia, més avall de la confluència amb la riera de Lavernó. Al N de Can Bosc hi ha el mas de Cal Sant Isidre, i al NW, el de Can Farré de la Riba, que és propietat de Can Bosc. Hom sap que existia ja al segle XVIII i portava el nom de Mas Bardina.